30 Οκτωβρίου 2013

Anvil: The Story of Anvil

Θα έγραφα ότι είναι το απόλυτο metal ντοκιμαντέρ. Δε χρειάζεται να τους έχεις ακούσει, απλά αν έχει περάσει ποτέ από το μυαλό σου πως είναι ένα συγκρότημα (και δε μιλάω για τα γκρουπ-εταιρείες) τότε θα δεις ότι πιο αληθινό. Είναι old school, είναι σχεδόν cult και οι πρωταγωνιστές είναι το στερεότυπο που έχουμε για τέτοιες μπάντες. "Η ζωή φτιάχνεται από τις σχέσεις, τις εμπειρίες, τα μέρη που έχεις πάει". Θα γράψω ότι είναι το απόλυτο metal ντοκιμαντέρ.

24 Οκτωβρίου 2013

Τσινέ

Ελάχιστες ταινίες είδα τους τελευταίους μήνες. Μάλλον φταίει ότι δεν έβγαινε κάτι πολύ καλό παρά ότι έβλεπα σειρές ή έφτιαξε ο καιρός.
  • Despicable Me
    Animated με ωραίες φατσούλες αλλά από γέλιο και υπόθεση έπασχε.
  • Prisoners
    Μετά από καιρό σε μεγάλη αίθουσα και με μεγάλη ταινία. Σε κρατούσε και αν και δεν σε στιγμάτιζε αξίζει και με το παραπάνω, ιδιαίτερα από σκηνοθετικής πλευράς.
  • Zeitgeist: Moving Forward
    Το τρίτο και μακρύτερο μέρος. Ξεκινάει με γενετικά θέματα και καταλήγει σε προτάσεις και κινήσεις που θα γίνουν.
  • Zeitgeist Addendum 
    Το δεύτερο μέρος επικεντρώνεται στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και τη θηλιά που σφίγγουν με τα αέρα κοπανιστού μέσα τους.
  • Bienvenue chez les Ch'tis
    Γαλλική κωμωδία η οποία έχει θέμα που κάτι μου θύμιζε: ένας δημόσιος υπάλληλος μετατίθεται στην άλλη άκρη της χώρας και πάει τρομερά προκατειλημμένος.  Όμως περνάει γαμάτα τελικά.
  • Mud
    Ατμόσφαιρα αμερικάνικου νότου και πλοκή που σου θυμίζει όταν μικρός διάβαζες τον Χαλκμπερι φιν. Βλέπετε με ενδιαφέρον.
  • Before Midnight
    Η ευχή που έκανα το 2007 έπιασε: βγήκε και τρίτη ταινία. Στα 40 πλέον με παιδιά, το ζευγάρι συζητάει, συγκρούεται και κάνει τόσα μικρά και σημαντικά. Μου φάνηκε πιο "βαριά" αυτή καθώς πλέον τους βαραίνει η καθημερινότητα και η φροντίδα των γύρων τους
  • Schindler's List
    Μετά από 20 χρόνια και με άσχετη αφορμή την έψαξα και την είδα. Συγκλονιστική. Απλά δεν μπορείς να διανοηθείς τι συνέβαινε εκείνη την εποχή.
  • Jagten
    Στην επαρχία της Δανίας ένας νηπιαγωγός θα βρεθεί αντιμέτωπος με την κατηγορία της παιδοφιλίας. Ευαίσθητο θέμα και με πολύ ευαίσθητες ισορροπίες. Πολύ καλή ταινία.
  • En kongelig affære
    Βασισμένη στην πραγματική ιστορία αυτή η δανέζικη ταινία είναι αντάξια παραγωγής Hollywood. Και χωρίς να σώζονται στο τελευταίο δευτερόλεπτο και να ξιφομαχούν σε σκεπές. Οι ιδέες του διαφωτισμού πέρασαν μέσα από την αυλή του βασιλιά.
  • Kapringen
    Μια σύγχρονη πειρατεία ενός δανέζικου πλοίου και η πολύμηνη ομηρία του πληρώματος. Οι διαπραγματεύσεις θα εξαντλήσουν τους πάντες.
  • The Sessions
    Ένας παράλυτος αναζητά τη γυναικεία επαφή. Και την κερδίζει παρά πάνω από μία φορές. Όμορφη και όχι φτιαγμένη για να συγκινήσει.
  • Jeux d'enfants
    Γαλλική κομεντί. Καλογυρισμένη και όχι με την ίδια συνταγή. Ένα αγόρι και ένα κορίτσι από μικρά θα παίζουν το παιχνίδι "Τολμάς ή όχι". 

20 Οκτωβρίου 2013

Open House revisited

Πριν ένα χρόνο το επισκεφθήκαμε στα πεταχτά. Φέτος πήγαμε οργανωμένοι και επισκεφθήκαμε καμιά δεκαπενταριά χώρους! Να σταθώ σε τρία σημεία:
  1. Συγχαρητήρια στους ιδιοκτήτες που άνοιξαν τα σπίτια τους στο κοινό
  2. Μπράβο στους εθελοντές που πρόσφεραν για να κυλήσει σωστά η διοργάνωση
  3. Ευτυχώς ο κόσμος που προσήλθε φέτος, αν και πολύ περισσότερος, δεν συμπεριφέρθηκε όπως οι γέροι στο ΙΚΑ
Μακάρι να συνεχιστούν τέτοιες δράσεις που είναι έξω από το άρρωστο κλίμα της εποχής-χώρας.

17 Οκτωβρίου 2013

Η κωμωδία του τυχαίου θανάτου ενός αναρχικού

Από τον εξώστη ελέω δωρεάν προσκλήσεων, είχα την τύχη να παρακολουθήσω μια πραγματική πολύ καλή παράσταση. Αν και ο Παπαδόπουλος έχει περάσει στο υποσυνείδητο μου ως το αρσενικό αντίστοιχο της Βίκυς Χατζηβασιλείου :O, στη συγκεκριμένη περίπτωση μου θύμισε ότι είναι ηθοποιός.
Μια πολύ έξυπνη κωμωδία με φοβερούς διαλόγους από τον θεατράνθρωπο (sic) Dario Fo. Μέσα από το γέλιο τρέχει ο κοινωνικός καυτηριασμός και οι αναφορές στην κρατική καταστολή. Αν έπιανε και το ρόλο των ΜΜΕ θα λέγαμε ότι τα είπε όλα. Οι ηθοποιοί ήταν λες και ήταν ακριβώς για το ρόλο και πραγματικά του έδιναν κάτι παραπάνω. Προτεινόμενη!

15 Οκτωβρίου 2013

Το πρόβλημα Σπινόζα

Το πέμπτο βιβλίο του Yalom που διαβάζω. Αν πέσει στα χέρια μου και έκτο θα το διαβάσω κι αυτό. Μόνο που δεν θα το ψάξω...
Εξ αρχής όταν είχε βγει δε με είχε τραβήξει να το διαβάσω, μάλλον γιατί προτιμώ τα βιβλία του που δίνουν βάρος στην ψυχανάλυση και όχι στην ιστορία. Δεν είναι άλλωστε και ο μεγαλύτερος μυθιστορηματογράφος ever.
Βρήκα ενδιαφέρουσα την παράλληλη εξιστόρηση των ιστοριών του φιλοσόφου Σπινόζα και του ναζιστή Ρόζενμπεργκ, ιδιαίτερα τις στιγμές που φαίνεται να αλλάζει η οπτική. Αλλά πέρα από αυτό σα να φαίνεται να σβήνει γρήγορα και να μην πάει παραπέρα αυτή η προσπάθεια. Οι παραλληλισμοί δεν προχωράνε και η σύνδεση δεν δημιουργείται.
Μάλλον το βιβλίο του που μου άρεσε λιγότερο...

11 Οκτωβρίου 2013

Τρελίτσα

Συναναστρέφεσαι με πολύ κόσμο λόγω δουλειάς αλλά κυρίως γιατί ζεις σε μια μεγάλη πόλη. Ο τύπος που θα σου δημιουργήσει πρόβλημα είναι παντού. Και το χειρότερο οι υπηρεσίες/εταιρίες. Τα παραδείγματα άπειρα και καθημερινά και ο καθένας έχει να πει μια περίπτωση. Ίσως παίζει το γεγονός ότι και συ αρπάζεσαι από πολλά. Όπως και να χει όμως χαλιέσαι πολύ ή λίγο.
Δυστυχώς ακόμα και το ένα να "διορθώσεις" θα βγουν δύο. Έτσι λέω να εφαρμόζω κατά περίπτωση δύο πράγματα: να κοροϊδεύω ή να ξεθυμαίνω. Αν πάρει στο ψιλό τον βλάκα που κλείνει το πάρκινγκ θα έχει φάση. Αν του πεις και καμιά μπαρούφα θα τον κάνεις να νοιώθει τύψεις.
Είπα να προσπαθήσω να το εφαρμόζω μήπως και διασκεδάζω τη βλακεία που ρέει άφθονη δίπλα μας. Ε και στην τελική άμα δε δουλεύει ούτε αυτό μπορείς να δοκιμάσεις να ξεθυμάνεις. Θα προσπαθήσω να τα επεκτείνω περισσότερο αυτά τα δύο (ειδικά το πρώτο) και θα ενημερώσω πόσο θετικά αποτελέσματα είχε :)