29 Μαΐου 2014

Vikings

Οι Βίκινγκς είναι ένας πολεμικός λαός γνωστός από τα παιδικά μας χρόνια: ακόμα θυμάμαι το Κάστρα και Πολιορκητές με τα στρατιωτάκια Βίκινγκ. Έτσι η παραγωγή του History Channel, το οποίο συνήθως εκλαϊκεύει τα ιστορικά θέματα που ασχολείται, σε συνδυασμό με την παραπάνω αίσθηση με έκαναν να μην τρέξω να τη δω όταν βγήκε. Και όλα αυτά παρόλο που είμαι φαν της μεσαιωνικής ιστορίας και η αισθητική της σειράς ταιριάζει με το αγαπημένο Game of Thrones.
Στο γύρισμα του 8ου αιώνα μΧ οι σκανδιναβικές φυλές με την καθοδήγηση του Ράγκναρ Λόθμπροκ εκδράμουν για πρώτη φορά στη Βρετανία. Και έτσι ξεκινάει ένα σημαντικό κομμάτι της ευρωπαϊκής ιστορίας. Με ισορροπία ανάμεσα στην πλοκή που θα την κάνει να έχει τηλεθέαση και στις αναφορές στην παράδοση και τη μυθολογία των Βίκινγκς, η σειρά καταφέρνει να σε κάνει να ασχοληθείς με εκείνο τον κόσμο. Αν δεν το είχαν καταφέρει οι εκατοντάδες αναφορές σε metal τραγούδια (θα πρεπε), τουλάχιστον τώρα θα ξαναγυρίσεις σε αυτά και θα καταλάβεις πολλά πράγματα για το σημάδι που άφησαν στη διαμόρφωση του δυτικοευρωπαϊκού πολιτισμού.

26 Μαΐου 2014

Τάβλερ

Εξαπανέκαθεν (sic) στο χώρο του θεάματος τοποθετούνταν εμφανίσιμοι. Πλέον για να είσαι δημοσιογράφος (πάνω εικόνα) ή να προωθείς προϊόντα ομορφιάς-υγείας (κάτω εικόνα) πρέπει να έχεις κάνει πασαρέλα φαίνεται.
 
Σημείωση: Tumblr θα γίνει το blog με τόσες φώτο τελευταία. Εξού και το λογοπαίγνιο στον τίτλο

15 Μαΐου 2014

Αν οι εκλογές άλλαζαν κάτι, θα ήταν παράνομες

Παρμένος από σύνθημα σε τοίχο ο τίτλος, τα λέει όλα. Οι χιλιάδες συμπολίτες μας που τρυπώνουν στα ψηφοδέλτια όλων αυτών που θέλουν να βάλουν το χέρι τους στο βάζο με το μέλι των χρημάτων της τοπικής αυτοδιοίκησης, σίγουρα δεν θέλουν να αλλάξουν κάτι. Λεφτά για να πάρουν ένα iphone και τζάμπα καφέ στις καφετέριες του δημου τους ίσως. 
Δεν κάθισα να δω συζήτηση ή να διαβάσω διακηρύξεις κανενός. Οι δημοσιογράφοι θα προσπαθήσουν να κάνουν θέμα για να πουλήσουν. Αδιάφορο.

4 Μαΐου 2014

Εποχή εξόδων


  • Οι εξορμήσεις σε Κωνσταντινούπολη και Πήλιο σφίξανε λίγο τα ταμεία του κράτους
  • Έφτασε αναγκαστικά η ώρα να πάρω κινητό. Δε θυμάμαι πότε ήταν η τελευταία φορά που αγόρασα αλλά τώρα δεν το γλιτώνω το 200ευρω με θήκες, προστατευτικά κλπ.
  • Μια επίσκεψη στον οδοντίατρο για καθαρισμό αφού είχα χρόνια.
  • Αθλητικά παπούτσια γιατί τα άλλα έμπαζαν.
  • Και μη θυμηθώ ότι χρωστάω κάτι δώρα γιατί τότε με βλέπω δουλεια-σπίτι, σπίτι-δουλειά. Προς θαυμάστριες: μια συνδρομή για γυμναστήριο πάει στράφι άρα...

ΥΓ Χθες ο υπολογιστής μου έκανε κάτι κόνξες. Αν έχουμε θέμα και εκεί, το καλοκαίρι με βλέπω να κάνω διακοπές στο τρίγωνο Περαία-Μπαχτσέ-Αγιά Τριάδα

1 Μαΐου 2014

Ταράς Μπούλμπα

Στα παιδικά μου χρόνια είχα διαβάσει σε ένα βιβλίο για ήρωες για τον Ταράς Μπούλμπα. Μου είχε κάνει εντύπωση καθώς προερχόταν από έναν πολιτισμό που δεν πολυγνώριζα, με αρχές ημινομαδικές και πιο απλές. Το τραγικό τέλος του ήρωα ήταν ένα από αυτά που μου είχαν μείνει.
Σε μια ανταλλαγή βιβλίων, πήρα το συγκεκριμένο βιβλίο έχοντας αυτές τις αναμνήσεις. Πρόκειται για ένα έργο του 19ου αιώνα του Νικολάι Γκογκόλ που το έγραψε όταν ήταν 26 χρονών. Έτσι μπορείς να αντιληφθείς ότι στα πλαίσια του ρομαντικού εθνικισμού της εποχής, οι Τούρκοι είναι άγριοι, οι Εβραίοι πουλάνε τα πάντα για να βγάλουν λεφτά κλπ. Η ιστορία δεν είναι τόσο συναρπαστική αλλά βλέποντας τη σκοπιά των Κοζάκων, σα να μπαίνεις στη λογική των φυλών που εκδράμαν και να αντιληφθείς τι πρέσβευαν.