23 Αυγούστου 2015

Οδύσσεια (Ιθάκη-Λευκάδα)


Η σκέψη για μακρινό ταξίδι υπήρχε. Η επιθυμία φούντωσε μες τον Ιούλη. Ο χρόνος όμως ήταν λιγοστός και το κόστος δυσθεώρατο.  Επιφυλασσόμαστε λοιπόν.
Επόμενη επιλογή δε θα μπορούσε παρά να είναι το μέρος συνώνυμο του προορισμού:
Κι όλους τους ξέμπαρκους θα τρώει το σαράκι
μα όσοι ταξίδεψαν ζηλεύουν την Ιθάκη
Ιθάκη: με δυο λέξεις πράσινο και μπλε. Έτσι φαινόταν από τα πολλά ψηλά σημεία του. Απόλαυση και στο επίπεδο της θάλασσας με τα κρυστάλλινα νερά και την ηρεμία που σου περνούσε. Ιδανικό μέρος για καθαρό μυαλό. Σε τρεις μέρες την οργώσαμε και την αγαπήσαμε.
Και από κει στην Λευκάδα (την ομηρική Ιθάκη κατά ορισμένους), ανάμεσα στη φύση και στους ανθρώπους. Διαμονή σε camping, βουτιές στα διάσημα γαλάζια νερά του νησιού, περπάτημα σε γραφικά χωριά. Συνωστισμός σχεδόν σε όλα τα μέρη που κινείσαι είτε πρόκειται για διαδρομές είτε για το τουριστικό Νυδρί.
Γύρισα γεμάτος και αποκαμωμένος. Ένοιωσα την οδύσσεια με την έννοια της γνωριμίας των τόπων και του συνεχούς ταξιδιού. Ευχήν Οδυσσεί

4 Αυγούστου 2015

Summertime madness

Κυκλοφορεί παντού από προχθές για πτώση 70% του τζίρου λόγω της κατάστασης. Κανείς δε λέει ότι είναι καλό το κλίμα αλλά όταν στο ρεπορτάζ σου βάζουν και δηλώσεις 23χρονου να λέει ότι φέτος πρώτη χρονιά μετά από 5 χρόνια δε θα πάει διακοπές, σου φεύγει ένα δάκρυ. Και μετά πας σε bar και beach bar στη Χαλκιδική και δεν έχει καρέκλα να ακουμπήσεις, ούτε μέρος να παρκάρεις.
Πτώση στις τιμές και ιδιαίτερα των ακινήτων. Ενώ όταν είχαν ρίξει τον ΦΠΑ στην εστίαση κανείς δεν είχε μειώσει τις τιμές τώρα που επανήλθε στο 23% τις ανεβάζουν. Ενώ διαβάζουμε για πτώση στις τιμές πετρελαίου στο βαρέλι εδώ στην καλύτερη δεν την ανεβάζουν. Και για τα ακίνητα παρόμοιος "επαγγελματισμός" από μεσίτες και ιδιοκτήτες. Μόνο πτώση στα έσοδα μας υπάρχει τελικά.
Όταν μετά από όλα αυτά βγεις στην παραλία για μπάνιο διαπιστώνεις ότι είτε είναι όλοι μέχρι 15 χρονών είτε πάνω από 45. Που πήγε η χαμένη γενιά; Γιατί αποκλείεται οι παραλίες να ανήκουν αποκλειστικά στην αγία ελληνική οικογένεια! Αν πας στα trendy beach bar θα βρεις τη χαμένη γενιά. Οι υπηρεσίες που σου προσφέρουν είναι τραγικές αλλά λες και ευχαριστώ που βλέπεις λίγο καλό κόσμο και όχι θειάδες και παιδάκια.
Δυο καρπούζια σε μια μασχάλη δεν τα καταφέραμε να τα κουβαλήσουμε και έτσι φέτος δύσκολο το κόβω για διακοπές (οι τιμές για έξω είναι αστρονομικές-κρίση βλέπεις). Μέσα σε αυτή την ανισόρροπη κατάσταση θα το παλέψουμε.

3 Αυγούστου 2015

Όλα τριγύρω (summertime edtion)

Το τελευταίο διάστημα όλα τριγύρω αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν. Καλό είναι να τα κοιτάς όσον αφορά εσένα γιατί αλλιώς καταλήγεις ένας θεατής ενός άσχημου σίριαλ, που όχι μόνο δε κάνεις τίποτα αλλά και χαλιέσαι συνέχεια.
Η παλιά διαπίστωση ότι οι άλλοι απομακρύνονται, επαληθεύεται με το πέρασμα του καιρού. Και δε μιλάω για περιπτώσεις υγείας, δουλειάς, υποχρεώσεων λόγω παιδιών κλπ. Απλά ο κόσμος δεν κινείται τόσο κοινωνικά όσο θα περίμενες. Το πολύ πολύ να βγει για να ξεσκάσει και σε καμιά περίπτωση να κάνει κάτι αξιοσημείωτο. Φταίει σίγουρα το πέρασμα της ηλικίας αλλά περισσότερο τι κουβαλάει ο καθένας στο κεφάλι του.
Το σοκ των Capital Controls και της δέσμευσης ουσιαστικά των καταθέσεων, είχε συνέπειες για τους περισσότερους. Αλλά όπως όλα αποτέλεσε και φθηνή δικαιολογία για να μην ανταποκριθούν πολλοί στις υποχρεώσεις τους. Αν σκεφτόμουν σαν κι αυτούς και δεν με είχαν μεγαλώσει λάθος, δηλαδή να είμαι συνεπής και αξιοπρεπής στις υποχρεώσεις μου, δε θα με χαλούσε.