27 Φεβρουαρίου 2016

Μεγαλίστικα

Θυμάμαι μικρός θεωρούσα ότι οι μεγάλοι είχαν άλλα αστεία γιατί ούτε αυτοί γελούσαν με τα δικά μας ούτε εμείς καταλαβαίναμε τα δικά τους. Και στις ταινίες-βιντεοκασέτες η φάση που η γυναίκα καταπιέζει τον άντρα ήταν ένα σκετσάκι. Για όσους πέρασαν αυτή τη φάση παρέμεινε ένα σκετσάκι αλλά για κάποιους που έχουν μείνει εκεί, νομίζουν ότι η έγγαμη ζωή είναι η Μπετίνη να βαράει τον Τσάκωνα.
Τόσος πρόλογος για να αναφερθώ σε ένα μεγαλίστικο που συμβαίνει ακόμα και τώρα που μεγάλωσα. Τα μάτσα μούτσα στο δρόμο όταν συναντάς ένα ζευγάρι με τις ατάκες ότι θα κανονίσουμε και θα σας βρούμε για καφέ. Και φυσικά δε συμβαίνει αυτό αλλά τα λένε για να τα λένε. Το θετικό είναι ότι και να σου λέγανε δεν ήθελες να βγεις μαζί τους αλλά τι να κάνεις.

25 Φεβρουαρίου 2016

Δλειά

Άμα πω ότι δουλεύω, εύκολα θα βγουν δέκα και θα πουν "άσε μας ρε Καραμήτρο". Αλλά σε αυτό που θα συμφωνήσουμε και που με χαλάει είναι ότι γενικά δεν υπάρχει η όρεξη για δουλειά. Σα να τρως μόνο για να μη πεθάνεις και όχι γιατί κάτι σου βγάζει.
Από τη δουλειά μου λεφτά δε θα βγάλω είτε πάω και δουλέψω είτε πάω και κοροϊδέψω. Οι κηφήνες όμως που κυκλοφορούν δίπλα μου με αναγουλιάζουν. Και δυστυχώς μπορεί να με πάρει και μένα η μπάλα, μη πω ότι να με διαβρώσουν έμμεσα. Αντί να χω κίνητρο για το καλύτερο, έχω για την τεμπελιά.
Όπως και η λαμογιά είναι κανόνας. Στο νέο ΕΣΠΑ υπάρχει κόσμος που σκέφτεται να κάνει μια αρπαχτή και όχι να έχει μια ευκαιρία. Άλλος κόσμος να μην προσπαθήσει καν γιατί βολεύεται ή περιμένει καμιά αρπαχτή. Η δουλειά είναι αναγκαίο κακό για να χεις λεφτά να μπορέσεις να κάνεις κάτι που σ' αρέσει και όχι απλά να επιβιώνεις.
Δύσκολο το εξωτερικό περιβάλλον, δύσκολο και το εσωτερικό. Δουλειά να υπάρχει;

11 Φεβρουαρίου 2016

Φάουστ

Παράσταση στο Μέγαρο και σίγουρα σε κερδίζει ο χώρος. Από το θεωρείο δε νοιώθεις και βασιλιάς αλλά δε χάνεις κάτι ούτε είσαι αποκομμένος.
Πασίγνωστο έργο της παγκόσμιας λογοτεχνίας που όμως λίγοι μας το έχουμε διαβάσει. Η δική μου επαφή φυσικά ήταν από το metal αλλά και όταν ήμουν μικρός σε ένα κόμικ που ο Ντόναλντ έμπλεκε με τον Μεφιστοφελή(!). To σκηνικό σκοτεινό και ο λόγος ποιητικός. Αυτό σε δυσκολεύει αλλά ταυτόχρονα προσθέτει γοητεία. Σίγουρα όταν το αναφέρεις στον άλλον δε μπορείς αντικειμενικά να πεις ότι θα του αρέσει  αλλά ούτε ότι είναι δύστροπο.
Μια ξεχωριστή παράσταση με μια ωραία σκηνοθεσία που κατατάσσεται σε μια κατηγορία από μόνη της.

9 Φεβρουαρίου 2016

Επι-μόρφωση

Επιδίωξα να πάω σε ένα επιμορφωτικό πρόγραμμα της υπηρεσίας, καταρχάς γιατί ξεφεύγεις λίγο από τον στενό χώρο εργασίας σου. Όντας στο χώρο της δημόσιας εκπαίδευσης και συγκεκριμένα στα ειδικά σχολεία, για πολλούς επαφίεται ακόμα περισσότερο στον πατριωτισμό σου πότε θα κάνεις καν μάθημα(!).
Στα πλαίσια της ημέρας ασφαλούς διαδικτύου οργάνωσα μια διαδραστική παρουσίαση. Και από τα παιδιά ξέρεις τι περιμένεις και είσαι ευχαριστημένος αν ευαισθητοποιήσεις μερικούς. Αλλά από τους δημόσιους και εκκολαπτόμενους δημόσιους υπαλλήλους, περιμένεις να μη το βλέπουν σα μια σχολική γιορτή (που δεν είναι από τις αναγκαστικές): απλά παρατηρητές όσοι παραβρεθούν και αδιάφοροι να συνεισφέρουν. Δεν είναι τραγικά τα πράγματα αλλά εμάς είτε πρέπει να μας αναγκάζουν να κάνουμε κάτι όπως στα ιδιωτικά είτε αλλιώς είμαστε χαβαλέδες και δεν πρόκειται να κάνουμε τίποτα πέρα από τα αναγκαστικά.