28 Αυγούστου 2014

Παράλια Μικράς Ασίας



 
Και τι δε χρησιμοποιήσαμε σε αυτές τις διακοπές: αεροπλάνα, αυτοκίνητα, dolmus, βαποράκια. 1700 χιλιόμετρα έδειξε το κοντέρ στις 9 μέρες στην άλλη πλευρά του Αιγαίου. Κι όμως κουράστηκα όσο μια μέρα στην δουλειά :P Εμπνευσμένοι από παρόμοιες εκδρομές και με αρκετή μελέτη ξεκινήσαμε.

Σμύρνη
Μεγαλούπολη με δρόμους σαν τον περιφερειακό μας. Όλα τα λεφτά είναι το Alsancak με τα πολλά μαγαζιά του για αγορές και διασκέδαση. Το τεράστιο παραλιακό μέτωπο σου δίνει τη δυνατότητα να περπατάς με τις ώρες ενώ αν πας πιο κάτω στο Asansor μπορείς να δεις την πόλη από ψηλά.

Πέργαμος
Ό,τι και να κάνεις με θερμοκρασίες Αυγούστου, όταν γυρνάς την Ακρόπολη, το Ασκληπιείο και την Κόκκινη Βασιλική, την θερμοπληξία θα την πάθεις. Αξίζουν τα περισσότερα.

Αϊβαλί
Δε χορταίνεις να χάνεσαι μέσα στα σοκάκια της, με τα σπίτια από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα φτιαγμένα από τους Έλληνες που ζούσαν εκεί. Δύσκολη πόλη για αυτοκίνητο γι αυτό με το καραβάκι μπορείς να πας στα απέναντι Μοσχονήσια με τις πολλές επιλογές και με απομεινάρια από εκκλησίες όπως στο Αϊβαλί.

Τσεσμές
Ο Τσεσμές και περισσότερο το Alacati είναι μέρη με πολλές και ωραίες επιλογές. Εκεί δίνεις βάρος στις πολύ όμορφες παραλίες τους και αφήνεις για λίγο την ιστορία στην άκρη. 

Κουσάντασι
Τουριστικό κέντρο που σαν ομορφιά δε λέει πολλά. Σαν ορμητήριο μπορείς να πας πιο νότια στις παραλίες της Dilek ενώ φυσικά αφού περάσεις το Selcuk (με τα φρούρια της βυζαντινής εποχής) θα οδηγηθείς στην Έφεσο. Σε πολύ καλή κατάσταση τα μνημεία της, θα φας 2 ώρες και βάλε για να περιηγηθείς στην βιβλιοθήκη του Κέλσου, το θέατρο, την οδό των Κουρητών. Και στο τέλος στον Κιρκιντζέ, το ελληνικό χωριό στα Ματωμένα Χώματα: λες και είσαι σε μια Ελλάδα 100 χρόνια πριν.

Παμούκαλε
Εντυπωσιακός στις φωτογραφίες και καθώς τον κοιτάς απέξω αυτόν τον λευκό λόφο. Με το που μπαίνεις μέσα δε χορταίνεις να μπαινοβγαίνεις στις φυσικές πισίνες του, να περπατάς στα ρυάκια και να χαζεύεις τι δημιουργεί η φύση. Στην κορυφή του η αρχαία πόλη της Ιεράπολης, με τη μεγάλη Νεκρόπολη και το αρχαίο θέατρο που έχει την καλύτερη σκηνή που έχω δει.

Αφροδισιάδα
Ανάμεσα στο Παμούκαλε και την Αλικαρνασσό βρίσκεται μια ρωμαϊκή πόλη με εντυπωσιακά μνημεία. Το Σεβάστειο και το Τετράστυλο συν οι πλάκες μέσα στο μουσείο σε βάζουν σε εκείνη την εποχή.

Μπόντρουμ (Αλικαρνασσός)
Τουριστικό αλλά πολύ πιο όμορφο από το Κουσάντασι, καθώς έχει αιγαιοπελαγίτικο αέρα. Δεκάδες χιλιάδες κόσμος και εκατοντάδες μαγαζιά για κάθε γούστο. Όσο βραδιάζει οι μουσικές γεμίζουν τον αέρα με live, club, bar να σε κάνουν να χάσεις την μπάλα. Το πρωί λέει μια βόλτα στο κάστρο του Αγίου Πέτρου (δεν είναι για 25tl πάντως).

Λίμνη Μπάφα
Θέλει να παρεκκλίνεις για να μπεις σε αυτό το ξεχασμένο τοπίο με τα ζωντανά βράχια και τα απομεινάρια από τα μοναστήρια της βυζαντινής εποχής. Το νησάκι με τα ερείπια του μοναστηριού πάνω του είναι το σήμα κατατεθέν.


 
Getting there
Το αεροδρόμιο στη Σμύρνη είναι πιο κουραστικό και από το Ελευθέριος Βενιζέλος. Αν και είχα σοβαρούς ενδοιασμούς για την εταιρεία ενοικίασης αυτοκινήτου τελικά ήταν άψογοι, χωρίς καθυστερήσεις ενώ μας έκαναν και αναβάθμιση σε καλύτερο αυτοκίνητο. 

Μετακινήσεις
Μέσα στις πόλεις νοιώθεις λίγο σαν οδηγός σε dolmus (μικρά λεωφορειάκια). Παίζει πολύ το otopark (parking) ενώ σαν οδηγοί είναι σαν και μας με εξαίρεση κάποια περισσότερα καραγκιοζιλίκια που σε κάνουν να γελάς. Οι δρόμοι τους είναι πολύ ανώτεροι από της Ελλάδας και αν δε φοβάσαι την αστυνομία (μόνο στο Παμούκαλε είδαμε) πιάνεις μεγάλες ταχύτητες. Πιο ακριβά τα καύσιμα.

Φαΐ
Δοκιμάσαμε τα δικά τους και ήταν μια χαρά τόσο τα doner, kofte, kebap όσο και ο dondurma από γλυκά. Δεν είναι και σαν της Πόλης αλλά πάλι είναι μια χαρά.

Κόσμος
Ευγενικοί και βοηθητικοί οι Τούρκοι αλλά από αγγλικά γρι. Λίγο νοηματική, λίγο ελληνικά και κάπου αγγλικά τη βρήκαμε την άκρη. Η συντριπτική πλειοψηφία των τουριστών ήταν Τούρκοι, ενώ όσο κατέβαινες πιο νότια ή σε αρχαιολογικούς χώρους, άκουγες Άγγλους, Γάλλους, Γερμανούς. Ελάχιστους Έλληνες συναντήσαμε.

Παραλίες
Στο Sarimsakli (Αϊβαλί) και στο Torba (Μπόντρουμ) δεν ενθουσιάστηκα. Από κει και μετά όμως στη Dilek (στην τέταρτη παραλία), στο Yahsi (Μπόντρουμ) και στον Τσεσμέ στο Altinkum ήταν πολύ καλές. Αποκορύφωμα τα γαλαζοπράσινα νερά της Ilica.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: