7 Ιανουαρίου 2018

Napoli: vivere felice

Η Νάπολη έχει τη φήμη της δύσκολης πόλης: μαφιόζοι, φασαρία, σκουπίδια. Η "δυσκολία" που αντιμετωπίσαμε εμείς ήταν ότι για να φας ήθελε προσπάθεια και για να μετακινηθείς πολύ ποδαρόδρομο. Βράδυ την τιμήσαμε περισσότερο από όλες τις άλλες.

Περιοχές

Spaccanapoli
Η καρδιά της Νάπολη, αυτό που την ξεχωρίζει. Με το που πατάς στα μαύρα πλακόστρωτα και σηκώνεις το κεφάλι να δεις ψηλά μέσα στα φοβιστικά στενά, καταλαβαίνεις ότι έχεις μπει σε έναν άλλο κόσμο. Και σε λίγο δε θα χορταίνεις να μπεις σε ένα καινούργιο ακόμη πιο στενό που δε φαίνεται που καταλήγει.

Toledo, Chiaia, Vomero
Αν είσαι σε ευρωπαική φάση τότε θα κινηθείς εδώ. Ο μεγάλος κατάμεστος εμπορικός δρόμος σου δίνει πολλές επιλογές. Λίγο πριν το τέρμα της μπορείς να κινηθείς δυτικά και να βρεθείς στην όμορφη Chiaia. Αντίστοιχης ποιότητας είναι η συνοικία Vomero που μπορείς να πας με τελεφερίκ. Άλλοι ρυθμοί και ανοιχτωσιά.

Quarteri Spagnoli 
Και αφού χόρτασες από Ευρώπη, ένα κλικ δίπλα στην Toledo είναι μια περιοχή που ίσως αντικειμενικά είναι πιο υποβαθμισμένη (αν και με τον τουρισμό έχει ανέβει κι αυτή). Εκεί αν σου φύγουν οι φοβίες ότι θα σε κλέψουν (...) περιηγείσαι άνετα, απολαμβάνεις πάμφθηνο apperitivo και βλέπεις τον τρόπο ζωής τους.

Lungomare
Πόλη με θάλασσα έχει άλλη ομορφιά. Και η παραλιακή της Νάπολη είναι μεγάλη με πολλές διακυμάνσεις: να περπατήσεις, να ρεμβάσεις, να απολαύσεις τον καφέ σου. Παράλληλα μπορείς να πεταχτείς στα Castel dell'Ovo και Castel Nuovo για να περάσεις και στο ιστορικό του πράγματος.

Highlights

Top Picks
Κάθε πόλη έχει κάτι που την ξεχωρίζει και διαφοροποιεί. Εδώ το εκτυφλωτικό εσωτερικά Teatro San Carlo σε κάνει να θες να αρχίσεις να ακούς όπερα. Οι διαδρομές στην υπόγεια Νάπολη δεν υπάρχουν ενώ το Palazzo Reale σε κάνει να αναρωτιέσαι πως είναι τα παλάτια των σύγχρονων βασιλιάδων.

Εκκλησίες
Παντού. Έχοντας επισκεφθεί τόσες πολλές μπαρόκ όλα αυτά τα χρόνια, δε σου έκανε κλικ να μπεις σε όλες. Και ξεφύτρωναν μέσα στα στενά με τις βαριές προσόψεις τους. Και ξεχώριζαν από ομορφιά και ιστορία η San Gennaro, Gesu Nuovo και Santa Chiara.

Ιστορία
Με τόσο μεγάλη ιστορία που ξεκινάει από την αρχαιότητα, δε γίνεται να μην περιηγηθείς για ώρες στο Μουσείο. Αλλά εκεί που θες τουλάχιστον 4 ώρες ασταμάτητο περπάτημα είναι στην Πομπηία. Εκεί που θα βρεθείς όσο πιο κοντά γίνεται σε μια άλλη εποχή, μπαίνοντας στις καλοδιατηρημένες επαύλεις

Ζωάρα
Οι τρατορίες και τα εστιατόρια είχα πολύ συγκεκριμένο ωράριο. Και όταν έφτανε η ώρα έπρεπε να σταθείς τυχερός μην είναι κλεισμένο όλο το μαγαζί! Άσε τις πολύωρες ουρές.
Τα μπαράκια τους είτε φάση ποτό σε βιβλιοπωλείο είτε έξω στα όρθια.
Παρατηρήσεις
  • Φτηνή πόλη με εξαίρεση τα εστιατόρια. Οι συγκοινωνίες της υπομονής.
  • Μέσα στη μέρα έριχνε κάτι ψιλές αλλά δεν εμπόδισε ούτε λεπτό την περιήγηση.  
  • Την Πρωτοχρονιά ντάμπα-ντούμπα, φαναράκια στον αέρα και εντυπωσιακά πυροτεχνήματα από όλες τις κατευθύνσεις.

ΥΓ Πέρα από όλα τα άλλα, αυτό που μου αφήνει προσωπικά ένα ταξίδι στο εξωτερικό είναι ότι σε κάνει να αλλάζεις λίγο το πως βλέπεις τα πράγματα. Έτσι κι εδώ έβλεπες τη θετική και όχι γκρινιάρικη στάση των Ιταλών στα πράγματα. Αυτό ας μείνει.
ΥΓ 2 Κλασσικά με Airbnb. Που να βρεις κάτι πιο υποφερτό οικονομικά με τόσο χαμό από κόσμο;
ΥΓ 3 Από ότι φάνηκε την εξαντλήσαμε και μας εξάντλησε. Τη χορτάσαμε; Πάντα θες λίγο ακόμα :)

Δεν υπάρχουν σχόλια: