18 Ιουλίου 2004

Στο βασίλειο της Δανμαρκίας όλα βαίνουν καλώς

Καλοκαιράκι σημαίνει χαλαρότητα , ξενοιασιά, πιο καλή διάθεση. Ωραία όλα αυτά και ακόμη καλύτερες και οι διακοπές. Διακοπές εμπεριέχουν όλα αυτά και σημαίνουν ακόμα απόδραση από την ρουτίνα και ίσως την πραγματικότητα. Αλλά όπως φαίνεται όλοι είμαστε σε διακοπές από τις 7 του Μάρτη (αιδώς Αργείοι, τότε έγιναν οι εκλογές!).
Ίσως αυτή είναι μια εξήγηση γιατί υπάρχει αυτή η μαλθακότητα και η ανεκτικότητα απέναντι στην καινούργια κυβέρνηση. Έχουν περάσει 4 μήνες και δεν κουνιέται φύλο. Ή για να μην είμαστε απόλυτοι υπάρχει ένα θρόισμα. Οι όποιες προεκλογικές εξαγγελίες έχουν ξεχαστεί τόσο από τους υποψηφίους όσο και από τους ψηφοφόρους. Όσον αφορά την βασική δέσμευση για εκ βάθρου αναδόμηση του κράτους όσο μεγαλόστομη ακουγόταν προεκλογικά τόσο αστεία φαίνεται σήμερα που προτεραιότητα είναι οι κουμπαριές και οι βραβεύσεις.
Ίσως εξήγηση για την αδιαφορία του κόσμου είναι ότι η αντιπολίτευση είναι ανύπαρκτη. Με ένα ΠΑΣΟΚ να ψάχνεται, προσπαθώντας να βρει μια κατεύθυνση μετά την πολυετή διακυβέρνηση που αλλοίωσαν το πρόσωπό του. Εκσυγχρονιστικό, ανανεωτικό, ευέλικτο ή ότι άλλο χαρακτηριστικό θέλει να αποκτήσει, πρέπει καταρχήν να αποδεσμευτεί από τις νοοτροπίες που το ακολουθούσαν εδώ και χρόνια. Με μια Αριστερά που είτε κατατρώγεται (δες Συνασπισμός) είτε διαλύεται (δες ΔΗΚΚΙ) είτε είναι στον κόσμο της (δες ΚΚΕ). Εύκολο το έργο της νέας κυβέρνησης. Αλλά αντί να βάλει γκολ με το έργο της, προτιμά να ανταλλάσσει πασούλες στο κέντρο…
Μάλλον η εξήγηση είναι η κούραση του κόσμου. Κανείς δεν έχει όρεξη να ασχολείται με προβλήματα που δεν του είναι ακόμη αισθητά (αλλά θα του βγουν μεγεθυσμένα στη συνέχεια) αλλά και σε τόσα που σε όλη τη μακρά προεκλογική περίοδο τα έβλεπε υπερτονισμένα. Τώρα ως δια μαγείας όλα λύθηκαν. Ακρίβεια, ασφαλιστικό, διαφθορά, εθνικά θέματα και τόσα άλλα δεν υπάρχουν πια. Μακάρι να ίσχυε.
Καλοκαίρι είναι. Ας πάρουμε δυο (δικαιολογημένες) ανάσες και μετά προς τη δόξα τραβάμε. Μέχρι τότε όλα βαίνουν καλώς στο βασίλειο της Δανμαρκίας…

Δεν υπάρχουν σχόλια: