11 Μαΐου 2009

Βαφτίσια

Ήμουν χθες στα βαφτίσια του όγδοου ανηψιού μου. Γλύκας ο μικρός αλλά όχι πρωτότυπο το όνομα, ούτε και η διαδικασία. Από ότι φάνηκε, δεν συμπάθησε ιδιαίτερα τον παπά αφού από τις ευχές μυξόκλαιγε και δε σταμάτησε ως την κολυμπήθρα. Ακόμα και όταν πήγαν να του βάλουν σταυρούς και σκούφους χειροτέρεψε. Γνωστή και σημαντική η συζήτηση γιατί να βαφτίζεις κάποιον χωρίς να τον ρωτήσεις αλλά ειδικά όταν είναι σε τόσο τρυφερή ηλικία δεν προσφέρει τίποτα στο παιδί. Και στους μεγάλους νομίζω το "κόλπο" με την κολυμπήθρα δεν είναι πια τόσο εντυπωσιακό :@

5 σχόλια:

Nick είπε...

Γιατί η Εκκλησία του Ορθόδοξου Χριστιανικού δόγματος θέλει αμνοερίφια για ακολούθους της.

Πίστευε και μη ερεύνα. Μακάριοι ο πτωχοί τω πνεύματι. Να σε τσιμπήσουν μικρό πας και μετά παραμείνεις πολύ ανόητος/φοβισμένος/αδιάφορος για να απομακρυνθείς από την φαρσοκωμωδία τους.

Ανώνυμος είπε...

σύμφωνος με τον νικ

Mousel είπε...

Nick το ορθόδοξο δόγμα λέει "πίστευε και μη, ερεύνα...". Το καθολικό είναι που υποστηρίζει αυτό που λες. Έτσι προς αποφυγή παραπληροφόρησης.

Nick είπε...

Εμμ... όχιΆλλωστε το Χριστιανικό δόγμα βασίζεται σε ακριβώς αυτό. Αλλιώς δε στέκει της παραμικρής ελπίδας κάτω από το φως της λογικής και της ιστορικής πραγματικότητας.

roulaki είπε...

Κάθε θρησκεία ζητά από τους πιστούς της να αφήσουν στην άκρη αμφισβητήσεις ή έρευνες επιστημονικές. Φυσικά η ουσία και η βάση της πίστης στο Θεό είναι μια μεταφυσική ανάγκη και η αποδοχή ότι κάτι ανώτερο υπάρχει εκεί έξω. Αυτό είναι κάτι προσωπικό και δεν μπορώ να κρίνω το θρησκευτικό συναίσθημα κάποιου. Άλλοι το νιώθουν, άλλοι όχι. Δεν με πειράζει να μου ζητά μια θρησκεία να μην ψάχνω λογική εξήγηση για κάτι εξωλογικό που νιώθω. Με ενοχλεί όμως να παρεμβαίνει σε επιστημονικά ζητήματα: εκεί δεν της πέφτει λόγος. Ξέρει κανείς ότι η ρωμαιοκαθολική εκκλησία αναγνώρισε ότι η γη είναι στρόγγυλη το 1978 επισήμως με εγκύκλιό της; Κουφό ε; 10 χρόνια νωρίτερα πατούσε άνθρωπος στη σελήνη. Και ας μη μιλήσουμε για τις σφαγές ειδωλολατρών/εθνικών που έγιναν για την εδραίωση του χριστιανισμού και πόσα άλλα [Δε θέλω να το χοντρύνω και να πω για τον ρόλο της εκκλησίας στην Τουρκοκρατία]. Δεν διαχωρίζω και δεν θεωρώ καλύτερη την καθολική ή την ορθόδοξη εκκλησία. Τα ίδια είναι.
Η Εκκλησία δεν είναι κάτι το μεταφυσικό. Είναι κάτι εντελώς απτό, συγκεκριμένο. Είναι ένας οργανισμός που αναπτύχθηκε με σκοπό να αποκτήσει οπαδούς όχι για την σωτηρία στην άλλη ζωή, αλλά στην τωρινή! Είτε μιλάμε για την ορθόδοξη είτε για την καθολική εκκλησία, είτε ακόμη για το ιερατείο των 12θεϊστών της αρχαιότητας, κακά τα ψέματα, στόχος της εκάστοτε θρησκευτικής ηγεσίας ήταν το κέρδος και το συμφέρον. Περισσότεροι πιστοί=περισσότερες εισφορές=περισσότερα λεφτά. Οι δε μητροπολίτες της ελληνορθοδόξου εκκλησίας είναι κάτι χοντρομπαλάδες με Crysler. Η βάφτιση-γάμος-ταφή φάει με ταρίφα. Τα μανίκια είναι φαρδιά για να χωράνε τα πουρμπουάρ. Και συζητάμε ακόμη για Εκκλησία.