30 Δεκεμβρίου 2008

Wien

Πέντε μέρες στη Βιέννη είναι λίγες και περνάνε πολύ γρήγορα. Το να περιγράψεις την πόλη, τα αξιοθέατα, την εντύπωση που σου έκανε είναι πολύ δύσκολο μέσα από ένα κείμενο. Από κοντά και αν... Επομένως θα αναφερθώ πολύ περιληπτικά στην κάθε μέρα.

24 Dezember: Η πρώτη μέρα περιελάμβανε το ταξίδι και μια πρώτη επαφή με την πόλη. Μένεις έκθαμβος (μην χρησιμοποιήσω την άλλη λέξη) με την αρχιτεκτονική τους. Όλη η πόλη ένα μουσείο. Όμορφα, στολισμένα, ψηλά και σκαλισμένα κτίρια άλλων εποχών αλλά και τωρινών. Πλάκα είχαν και οι χριστουγεννιάτικες αγορές που παίρνεις το Punch σου και χαζεύεις τα σπιτάκια.
25 Dezember: Χριστούγεννα και ξεκινήσαμε από το παλάτι Schonbrunn. Ο ορισμός της χλιδής. Το κακό για τους αυτοκράτορες θα ήταν ο ποδαρόδρομος να πάνε από το πρώτο δωμάτιο μέχρι το χιλιοτετρακοσιοστοτεσσαρακοστό :@ Μέσα στους κήπους είναι και ο ζωολογικός κήπος. Τα ζώα που βλέπετε στα ντοκυμαντέρ μπορείς εδώ να τα δεις από κοντα: πάντα, κοάλα, κροκόδειλοι, πιγκουίνοι, ρινόκεροι κλπ. Σειρά είχε η Karlskirche. Αν αυτό είναι εκκλησία τότε τι είναι τα παλάτια; Μια ξενάγηση στην Staatsoper για να εγκλιματιστούμε με την όπερα και μετά στην Kapuzinerkirche όπου βρίσκονται οι σαρκοφάγοι των μεγαλομανών Αψβούργων αυτοκρατόρων. Η συνέχεια της περιήγησης (και ενώ είχαμε ξεπαγιάσει) περιελάμβανε τον αγαπημένο μου γοτθικό Stephansdom και στη συνέχεια την μπαρόκ Jesuitenkirche. Λες και ανταγωνίζονταν ποια εκκλησία ήταν πιο πλούσια!
26 Dezember: Σήμερα το πρόγραμμα είχε εκδρομή στο Salzburg. Χαζέψαμε τις Άλπεις και μετά από μια στάση σε ένα γραφικό χωριό φτάσαμε στην πόλη. Πανέμορφη η γέφυρα της ενώ δεν έλειπε και από δω παλάτι. Το μεσαιωνικό της κάστρο είχε μια ολόκληρη πολιτεία μέσα του ενώ η θέα του ήταν εκπληκτική. Το μουσείο του κάστρου είχε εκθέματα από το Μεσαίωνα ως τον Α΄Παγκόσμιο.
Το βραδάκι τιμήσαμε τη νυχτερινή ζωή της Βιέννης σε ένα πολύ καλό και ζωντανό μπαράκι (Kaktus).
27 Dezember: Η μέρα ξεκίνησε με επίσκεψη στην γοτθική Votivkirche και πέρασμα από το πανεπιστήμιο. Πώς είναι το ΑΠΘ; Καμιά σχέση! Δύο μουσεία είχε το πρόγραμμα: το Φυσικής ιστορίας, το οποίο ήταν καλό αλλά και λίγο κουραστικό και το Kunsthistorisches με εκθέματα από την Αίγυπτο των Φαραώ, ελληνορωμαϊκά και κλασσικούς πίνακες. Για μεσημέρι επισκεφθήκαμε ένα πάρα πολύ όμορφο κελάρι με παραδοσιακά αυστριακά πιάτα (Zwolf Apotelkeller). Αξίζει.
Η χαλαρή μέρα :Ρ συνεχίστηκε με Όπερα: η Tosca του Puccini στην Volksoper. Καλή εμπειρία αλλά δεν τρελάθηκα κιόλας. Στην επιστροφή ήπιαμε τον πρώτο μας βιεννέζικο καφέ και δοκιμάσαμε τα περίφημα γλυκά τους (Sacherorte). Παρόλη την εξάντληση μια παραδοσιακή μπύρα στα μπαράκια ήταν απαραίτητη.
28 Dezember: Η τελευταία μέρα δεν ήταν η παραδοσιακή χαλαρή. Κάθε άλλο. Επισκέφθηκα δύο παλάτια (Belvedere και Hofbrug) με το δεύτερο να είναι ίσως το καλύτερο από όλα όσα έχω δει. Ρίξαμε μια ματιά στα δωμάτια της Σίσσυς (μας έπρηξαν) αλλά όλα τα λεφτά ήταν οι θησαυροί των Αψβούργων. Εκθέματα από τον 10 μέχρι τον 19 αιώνα με τόσο χρυσάφι και πολίτιμους λίθους που με ένα απο αυτά θα καθόμασταν όλη την υπόλοιπη ζωή μας. Πήραμε και τα αναμνηστικά μας, μια βολτίτσα στην Michaelkirche, και το πρόγραμμα περιελάμβανε πέρασμα από την αυστριακή επαρχεία. Παραδοσιακά σπίτια, σαν κουκλόσπιτα. Φτώχια :P Καταλήξαμε στο Baden, όπου ούτε το καζίνο προτιμήσαμε αλλά και για φαγητό δε μας έκατσε.
Ίσως κουραστήκατε να διαβάζετε μέρη αλλά ανέφερα τα πιο βασικά και υπήρχαν και πολλά που άξιζαν και δεν βόλεψε να πάμε. Ίσως είναι λίγο ακριβή σαν πόλη αλλά γι αυτά που σου προσφέρει και λίγα είναι. Και για να κλείνω κάποια στιγμή, αν τη χαρακτήριζα με μια λέξη θα ήταν αυτοκρατορική.

Δεν υπάρχουν σχόλια: