4 Ιανουαρίου 2010

Budapest

Ούτε κατάλαβα πως πέρασαν πέντε πολύ γεμάτες μέρες στη Βουδαπέστη. Άλλες τόσες να ταν πάλι δε θα μου έφταναν να την χορτάσω.

29 December: Η πρώτη μέρα είχε μια πρώτη γνωριμία με την πόλη. Ξεκινώντας από την πλευρά της Πέστης, ενημερωθήκαμε για την ιστορία της Ουγγαρίας στην Πλατεία των Ηρώων, μπήκαμε στην εκκλησία του Szent István, πήραμε μια γεύση από το μεγάλο πάρκο του Városliget, διασχίσαμε την κοσμική Andrássy, επισκεφθήκαμε το κάστρο της Βούδας, χαιρετίσαμε το άγαλμα της Ελευθερίας και καταλήξαμε στον εμπορικό δρόμο της Váci (φίου!). Το βράδυ είχε κρουαζιέρα στο μαγευτικά φωτισμένο Δούναβη.
30 December: Τη δεύτερη μέρα ακολουθήσαμε την εκδρομή στα παραδουνάβια χωριά βόρεια της πόλης. Αρχικά στο γραφικό Szentendre με τα ωραία δρομάκια, μετά στο μεσαιωνικό Visegrád με το απόκρημνο κάστρο και τέλος στο καθολικό Esztergom με τον επιβλητικό καθεδρικό. Βράδυ στην must πλατεία Liszt.
31 December: Η παραμονή ήταν περίεργη μέρα καθώς άλλα ήταν ανοιχτά και άλλα όχι. Βόλτα στο κάστρο της Βούδας με επίσκεψη στην όμορφη Mátyás templom, στον αψυχολόγητο Λαβύρινθο, στην αδιάφορη Εθνική Πινακοθήκη και άκυρο από το Στρατιωτικό και το Μουσείο Ιστορίας. Επιστροφή στην Πέστη για ένα γλυκό στο φημισμένο αλλά ενοχλητικά τουριστικό Gerbeaud και πέρασμα από τις καθιερωμένες εκκλησίες :P Η αλλαγή μας βρήκε στις πλατείες της πόλης, με live και πυροτεχνήματα. Όμορφη χρονιά σε όλους!
1 Január: Αργία η πρώτη μέρα του χρόνου και έτσι ρίξαμε βάρος στις βόλτες μες την πόλη. Έτσι τη γνωρίζεις και καλύτερα. Εντυπωσιακή η εβραϊκή συναγωγή, ωραίο το κτίριο του Ιparművészeti Μúzeum. Έφτασε η ώρα να πάμε στα διάσημα λουτρά του Gellert. Ακριβά αλλά άξιζε η εμπειρία: πολύς κόσμος, ωραία διακόσμηση, χαλάρωση. Η εκκλησία Sziklakápolna μέσα στο βράχο ήταν ξεχωριστή. Το βράδυ σε πλωτό στο Δούναβη.
2 Január: Γεμάτη και η τελευταία μέρα. Ξεκίνημα από το εντυπωσιακό Κοινοβούλιο και μετά στην πλατεία Szabadság με το κομμουνιστικό μνημείο. Το Εθνικό Μουσείο άξιζε την επίοκεψη με ξεχωριστά τα εκθέματα της μεσαιωνικής εποχής αλλά και της πιο πρόσφατης. Επισκεφθήκαμε και την έκθεση για τον Τουταγχαμών που φιλοξενούταν στην πόλη. Τα λόγια δεν φτάνουν για να περιγράψεις τους αμύθητους θησαυρούς του Φαραώ. Κλασσικά, λίγο στην αγορά και μετά στο Városliget για φαγητό και βόλτα (έλα που άρχισε να χιονίζει). Εντυπωσιακό κλείσιμο στο καφέ-παλάτι New York.
Να μαστε καλά και να χουμε κανένα φράγκο να πηγαίνουμε για να παίρνουμε λίγο ευρωπαϊκό αέρα.

ΥΓ Το φαγητό τους ήταν πολύ καλό. Φάγαμε του σκασμού και το φχαριστηθήκαμε. (λες να κάνω ούγγρικο gourmet; :P)
ΥΓ 2. Πολύ εξυπηρετικές οι συγκοινωνίες τους.
ΥΓ 3. Ακριβούτσικους τους βρήκα.
ΥΓ 4. Με τα ούγγρικα δεν την πάλεψα. Ακαταλαβίστικα!

6 σχόλια:

Nick είπε...

Θα ήταν ακόμη καλύτερα αν είχε ληφθεί υπόψιν το πόρισμα του fan club :@

Εβραααααααίοι! Παντοοοοοοού! :@

Anton είπε...

Ποιο ήταν το πόρισμα του FC;

Εβραίοιιι

Nick είπε...

Το πόρισμα (Περί Εορταστικών Δώρων) είναι απόρρητο. Πρέπει να υπάρξει ψήφισμα για να αποδιαβαθμιστεί :@

Ανώνυμος είπε...

Ola kala sti Budapesti. Panemorfa ktiria! Istoria pou den tin perimeneis. Katapliktiko topio to vradu sto Dunavi! Ontws polu kalo fagito! Alla liga perissotera agglika na i3eran oi katikoi kai ligo na katevazan tis times tous kala tha itan.

Anton είπε...

Και λίγο πιο επαγγελματίες να ήταν (πχ Κοινοβούλιο). Αλλά λεπτομέρειες είναι αυτά.

Captain_nemo είπε...

αυτάαααα ειναι !!! :D